Du trenger absolutt ikke starte med mos og babygrøt til babyen din. Gi babyen mulighet til å bli eksponert for familiens kosthold fra første stund. Variasjon er ikke bare sunt for motorikk, forebygge kresenhet og gir matglede, men det gjør også at næringen blir mer variert. Vinn vinn!
Å la babyen få spise selv er super trening og ikke minst gøy! Mange foreldre er naturligvis bekymret for at babyen skal kveles hvis de får biter, men forskning viser oss at det er ingen økt risiko for kvelning enn det er ved å gi finmost mat, så lenge man aldri gir råe, harde eller runde biter. Kanskje det aller viktigste for en trygg matstart er at babyen viser tegn til å være klar for fast føde og sitte stødig uten å falle sammen som en potetsekk i stolen sin.
Baby led weaning, babystyrt mattilvenning eller fingermat. Kjært barn har mange navn! Dette er et supert alternativ til å mate babyen med grøt eller annen most mat. Det er helt normalt at mange babyer snur seg vekk og nekter å bli matet, eller prøver å stjele skjeen og styre den selv. La dem! For meg ble det mindre stress rundt måltidene og jeg opplevde større matglede når lillebror fikk styre selv med min tilrettelegging.
Mos kan gis ved at du holder skjeen foran barnet, og barnet strekker seg til skjeen og trener seg på å ta den i munn. Tenk på det, babyer har jo tatt leker til munn, da er hen også motorisk klar til å prøve seg med mat.
Det er ikke måltider det er snakk om i starten. De første månedene handler kanskje bare om smaker! Sett barnet til bordet når familien spiser (når barnet er tilfreds og ikke trøtt eller kjempesulten), og la barnet få smake på litt forskjellig.
Når babyen starter med fast føde kan hen få flere smaker samme dag, men allergener bør gis i hver sin uke. Reaksjoner på allergener kommer gjerne etter flere eksponeringer, derfor er det lurt å gi et allergen over flere dager. Gir man flere ting samtidig (f.eks egg og nøtter), og barnet får reaksjon vet man ikke med sikkerhet hva barnet faktisk reagerer på. Helsedirektoratet anbefaler at alle allergener bør introduseres innen det første leveåret. Nyere forskning viser at det er gunstig jo tidligere man introduserer, gjerne allerede fra 4 måneders alderen. En smak på tungen er nok.
Hva kan babyen spise?
For å si det enkelt kan egentlig babyen få spise akkurat det samme som deg, men med visse forholdsregler.
- Babyer under 1 år skal ikke få honning, på grunn av faren for bakterien som gir spedbarnsbotulisme
- minimalt med salt. Dette gjøres enkelt med at familien ikke salter maten, men heller sin egen tallerken
- unngå store mengder nitratrike grønnsaker (spinat, beter, selleri og bladgrønnsaker)
- Råvarer kan tilpasses konsistens og størrelse for å unngå fare for kvelning. Dette betyr ingen runde former, ingenting rått. Dette kan enkelt sette seg fast i halsen. Myke råvarer får du enkelt ved å dampe, ovnsbake, steke eller koke. Det skal være så mørt at du enkelt kan klemme biten sammen mellom fingrene dine eller enkelt presse en gaffel gjennom uten motstand. Da klarer også gommene til babyen å håndtere bitene. Bitene bør være omtrentlig på størrelse med pekefingeren din eller som neven til barnet. Store biter er enklere å holde for babyen og enklere å spytte ut fra munn
Jernrik mat er som babyen kan spise selv
- Kjøtt, kylling, fisk, lever/leverpostei
- Egg: eggerøre, omelett, arme riddere, kokt egg, speilegg, kokt eggeplomme
- Grønnsaker: brokkoli
- Belgfrukter: hummus, linser i lapperøra
- Quinoa, havre, hirse er jernrike kornslag
- Frø og nøtter: mandel, cashew eller gresskarfrø kan males og tilsettes i grøt, lapper, smoothie eller rulle fingermat i for bedre grep
Kilder:
留言