Gjerne introduser smaksprøver tidlig på dagen, så det blir enklere å følge med på om barnet får en reaksjon (f.eks mageknip, utslett, oppkast). Mange velger å gi en og en sort i tre dager, før de introduserer noe annet. Andre tar en matvare for hver uke. Dette må du føle på selv. Husk at den kjedeligste grønnsak er en stor smaksopplevelse for barnet. Det kan derfor være en fordel at barnet blir kjent med ulike smaker alene før det kombineres med andre matvarer.
En skje er nok de første dagene, og gradvis gi flere og flere skjeer. Selv om barnet liker maten betyr det ikke at tarmene er klare for å fordøye en stor porsjon, og kan resultere i at barnet kan få mageknip. Prøv dere frem å se hva barnet deres tåler. Om du lager en stor porsjon så kan denne fryses ned i bokser eller isbitformer (veldig kjekt med former i silikon med lokk!). En «isbitterning» vil være stor nok porsjon den første tiden. Tilsett gjerne morsmelk/erstatning før servering for at barnet skal ha en kjent smak og for ekstra næring. Enzymene i morsmelka vil hjelpe fordøyelsen også.
Det som gjorde det lettvint for oss var å dampe en liten bit av en grønnsak eller mose en liten bit av en frukt de første ukene. Jeg syns det ble styr å lage porsjoner på denne tiden, ettersom sønnen min bare skulle bli kjent med smaker. Jeg tok derfor utgangspunkt i det vi hadde til middag eller lunsj, og ga han en bit av det. For meg ble dette en god og lettvinn måte å starte på.
Når tiden er inne for å blande flere ingredienser, kan grønnsaker suppleres med kjøtt, fisk, linser eller pasta, for å få et måltid som er proteinrikt. Om familien har et vegetarisk kosthold, kan et fullverdig middagsmåltid lages av bønner, linser eller erter og serveres med grønnsaker, naturris, byggryn eller fullkornspasta. Husk at det tar tid, gjerne mange måneder for babyen å komme seg opp til en full porsjon, så vær tålmodig slik at tiden kan brukes til smaksprøver de første ukene.
Fett bør tilsettes fordi babyer har et høyt næringsbehov. Bruk for eksempel en liten teskje myk margarin eller olje til en middagsporsjon. Det er viktig med jernrik kost, blant annet fordi barn har lettere for å få blodmangel.
Lille Edin 8 mnd gammel
Noen grønnsaker kan være hardt for magen å fordøye, andre gir luftplager, mens noe kan gi løs mage. Du vil lære barnet ditt å kjenne etterhvert som barnet blir introdusert for ulike sorter. Prøv deg frem og se hva barnet ditt tåler.
Matvarer som er vanligst at kan gi luftplager er blomkål, kål, brokkoli, løk, hvitløk, erter, paprika og mais. Disse matvarene kan det derfor være lurt å vente med. Blåbær og umoden banan kan gi forstoppelse.
Moden banan, svisker, aprikos og fiberrike matvarer er positive for fordøyelsen, og kan motvirke forstoppelse. Helsestasjon kan gi råd og veiledning ved spørsmål om allergi.
Fingermat er genialt. Det kan være interessant for babyen å kunne holde, sleike og sutte på en matvare. Agurk, rå gulrot, og en pære kan være gode for hendene å holde i, og få til å smake på. Du kan og skjære frukt og grønt på langs i en fingerlang størrelse. Vær oppmerksom på barnet når du gir fingermat, slik at barnet ikke klarer å knekke av en hard bit og sette det i halsen. Om barnet heller vil gnage kan grønnsaker og frukt lett dampes til en mykere konsistens.
Kilde: Helsedirektoratet
Comments