Det å lage mat sammen med barnet sitt er både sosialt og koselig. Og kanskje en smule frustrerende på grunn av alt rotet. Men tenk for noen minner! Og kanskje viktigst av alt får barnet en opplevelse av mestring ved å delta, noe som viser seg å være positivt i utviklingen av gode matvaner.
Ulike aldersgrupper er moden for ulike oppgaver. Barn arbeider best med definerte oppgaver. Sett rammer og gi èn oppgave av gangen. På den måten slipper kanskje den som er voksen å bli frustrert også. For det tar mer tid når barnet skal delta, sånn er det bare. Min 2 åring koser seg med å se, kjenne på, lukte og smake under matlagingen. Etterhvert vil det være mulig for han å kunne bidra med å måle, kutte og rive med enkle redskaper. Er barnet moden nok, kan h*n få beskjed om å finne den rette ingrediensen, for deretter å gi beskjeder om hva som skal gjøres med den. Barn trenger å bli utfordret, men samtidig gi mestringsfølelse. Slik utvikler barnet selvtillitt og matglede.
Erfaringsmessig ser vi at barn blir nysgjerrig på det de skal spise jo mer de vet om maten. Å la barna delta på matlagingen gir en flott mulighet til å lære dem om råvarene som brukes. Ofte er barna mer mottakelig for kunnskap når det læres i en annen setting enn rundt matbordet. Kunnskap om mat og måltider fremmer gode matvaner senere i livet. Det er også viktig at barna lærer at noe mat gjør dem godt selv om alt ikke smaker like godt.
Å la barna ta del i matlagingen vil også fremme:
- Språk. Det å snakke om hvor råvarene kommer fra, hvordan de smaker og lukter, vil utvikle et variert ordforråd.
- Matematiske begreper. Det å la barna eksperimentere med antall, volum, mål og tid, kutte og dele råvarene i ulike former vil utvikle barnets forståelse.
- Finmotorikk. Det å lære seg å kutte, skrelle og dele råvarer gir motorisk trening
- Forståelse for natur og miljø. Når vi prater med barna om hvor ting kommer fra, hvordan grønnsaker dyrkes eller høstes, vil gi økt kunnskap om dyr og matproduksjon.
Comments